Haparanda Serie

24 september 2023 – Twee  barokviolen

De Japanse barokvioliste Rie Kimura en de Koreaanse barokvioliste Anna Ryu spelen 17e- en 18e eeuwse sonates van Bach, Telemann, Leclair en van de minder bekende Franse componisten Corrette en Guignon. Op het programma staat ook werk van de Oostenrijker Vilsmayr, die leerling was van de componist en vioolvirtuoos Heinrich Ignaz Biber.

Jean-Marie Leclair (1697-1764), die te boek staat als grondlegger van de Franse vioolschool, heeft van deze componisten de meest verrassende biografie. Hij werd geboren in Lyon, werkte daar en in Turijn als danser en balletmeester, daarna reisde hij rond in Duitsland en Engeland. Van 1738 tot 1743 verbleef hij aan het hof van stadhouder Willem IV in Leeuwarden en studeerde in die periode in Amsterdam bij Pietro Locatelli. Leclair ging later terug naar Frankrijk, waar hij naar verluidt in 1764 in Parijs werd vermoord door zijn neef.

10 december 2023 – Voorproefje/Sneak preview Schönberg Salon

De violiste Emma Roijackers organiseert in februari 2024 een driedaags evenement rond de componist Arnold Schönberg. Met pianist Koenraad Spijker trakteert zij de bezoekers van Studio H67 op een voorproefje. Zij spelen in ieder geval Schönbergs Fantasie voor viool en piano uit 1949, Riffs van de Nederlandse componist Joey Roukens en de tweede Sonate voor viool en piano van Johannes Brahms.

 4 februari 2024 – Saxofoon en piano

Lars Niederstrasser, de sopraan-saxofonist van het Berlage Saxophone Quartet en de pianist Alessandro Soccorsi presenteren bewerkingen voor saxofoon en piano van composities die zich bij uitstek lenen voor de mogelijkheden van de saxofoon. Zij spelen een bewerking van de Sonate voor altviool en piano (1919) van Paul Hindemith en van de Sonate voor hobo en piano (1962) van Francis Poulenc. Het gehele programma wordt later bekend gemaakt.   

10 maart 2024 – Nocturnes voor piano solo

De Nederlandse pianist en componist Mattias Spee is kandidaat voor de Dutch Classical Talent Award 2023-2024. Een van zijn fascinaties is het donker en in zijn concert onderzoekt hij de emoties die een mens kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht. Hij laat nocturnes  horen van Frédéric Chopin, Aleksandr Skrjabin, Francis Poulenc. Hij speelt ook eigen nieuw werk en een stuk van de jonge Duitse componiste Lisa Weyrauther.

21 april 2024 – HearAndNowCollectief

HearAndNow, een nieuw strijkerscollectief, wordt gevormd door Emma Roijackers (viool), Laura Rickard (viool), Luke Hsu (viool), 2 altviolisten en Rainer Crosett (cello). Zij spelen op dit laatste concert van het seizoen strijkkwartetten van Alban Berg, Leos Janaček en Ludwig van Beethoven. Meer informatie volgt later.

Gang van zaken en reserveren
De concerten beginnen om 15 uur (inloop vanaf 14.30 uur) en duren tot ca. 16.30 – borrel na afloop! Voor de Haparanda concerten nodigen wij zelf de musici uit, tijdens een korte pauze gaan we met de pet rond.